Romatizma Çeşitleri-Türleri Nedir-Tedavisi Nasıldır

Romatizma Nedir, Romatizma Tedavisi, Romatizma Çeşitleri, Romatizma Türleri, Romatizma Ağrıları, Romatizma HastalığıRomatizma Nedir, Romatizma Tedavisi, Romatizma Çeşitleri, Romatizma Türleri, Romatizma Ağrıları, Romatizma Hastalığı: Bu makalede romatizmal hastalıkların çeşitlerine daha sonra ise tedavisiyle ilgili bir kısım bilgilere ulaşacaksınız. Bedenimizin hareket etmesini sağlayan kemikler, kaslar, eklemler ve bunları birleştiren bağlarda ön planda bazen ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma denmektedir

Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’e yakın hastalık bu sınıfa girer. İltihaplı romatizmalar, kuru romatizmalar (Dejeneratif eklem hastalığı), Mikrobik ajanlara bağlı olanlar, Metabololik ve endokrin hastalıklara bağlı olanlar, tümörlerle beraber olan romatizmal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, eklem dışı romatizmalar (yumuşak doku romatizmaları) ve sınıflandırılamayanlar. eklem romatizmaları; osteoartrit (kireçlenme), romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması), yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji, MAS, bel sırt ve boyun ağrısı ) bunlar arasında en sık görülenleridir. Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.

Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır. Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut, ankilozan spondilit) ya da ön planda gençlerde görülen (sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit) hastalıklar da vardır. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Romatolojik hastanın en sık belirtileri ağrı, halsizlik, yorgunluk ve tutukluktur. Bu ağrı eklem veya eklem dışında olabilmektedir. Hastalıklı eklemde ağrı uzun süren hareketsizliği izleyen devrelerde daha belirgin olarak hissedilmektedir. Bu bakımdan hastalar sabah vakitlerinde eklemlerini çok zorlukla hareket ettirirler. Sabah sertliği de denen bu olayın süresi hastalığın tanısında çok önemlidir. 15 (on beş) dakikadan az süren sabah sertliği normal insanlarda da özellikle ileri yaşlarda görülebilir.

Eklemde olduğu zaman iltihap belirtileri ile beraberdir ( şişme, kızarıklık gibi) (artrit) veya sadece ağrı vardır (artralji). Uzun süren artritler eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket edememesine yol açabilmektedirler. Eklemlerin yapısının, özellikle kıkırdağın bozulması (dejenerasyon) ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak da tanımlanan osteoartrit (artroz) en sık görülen eklem hastalıklarındandır. En çok diz ve kalça eklemlerini etkiler, çok sayıda eklemi tutması seyrektir. Genellikle kırk yaşından sonra görülmektedir. Bu hastalıkta ağrı genellikle hareket sonrasında ortaya çıkar; ancak sabahları yoktur. Birçok hasta kendini kuru ve sıcak günlerde daha iyi, soğuk ve rutubetli günlerde daha kötü hisseder.

Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık, döküntü), iç organlarımızı (akciğer, böbrek, beyin vb.) etkileyebilir. Romatizmal hastalıklarla beraber olabilen eklem dışı şikayetler ise şunlardır: Zayıflama, iştah kaybı, ateş, göz yakınması(kırmızılık, kaşınma, bulanık görme), karın ağrısı, ishal (özellikle kanlı), yan ağrısı, göğüs ağrısı, saç dökülmesi, güneş ışığına aşırı duyarlılık, deri döküntüsü, kuru ağız ve göz, ağız içi yara ve aft, bel ve sırt ağrısı, topuk ağrısı olabilir.

Eklemlerde bulunan zarın (sinovya) ve daha sonra eklemin iltihaplanmasının ön planda görüldüğü romatoid artrit yıllar içinde eklemlerin tahrip olmasına yol açabilen, sık görülen, müzmin bir hastalıktır. Çok sayıda eklemde iltihap görülür. Tüm vücudu etkileyen (sistemik) ve iç organları da tutabilen bir hastalıktır. Erken teşhis edilmesi ve uzun süre ilaçlarla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Omurga ve leğen kemiği eklemlerini tutan müzmin romatizma hastalığı ise ankilozan spondilit adını alır. Genç erkeklerde daha sık görülür. Tedavi edilmemesi omurga hareketlerinde kısıtlanmaya yol açabilir.

Romatizmal hastalıklar vücudun her bölümündeki eklem kas damar ve sinir dokularını tutabilir. Baş, boyun, sırt, bel ve diğer eklemlerin ağrı ve tutukluklarının da kökeninde büyük bir olasılıkla önemli bir romatizma başlangıcı vardır.

Romatizmal Hastalıklarda Tedavi:

Romatizmal hastalığın tedavisi hastalığa ve hastaya göre değişir, her hastaya kişisel bir tedavi planı yapılması gerekir. Doktor tarafından önerilmeyen tedaviler yararsız ve tehlikeli olabilmektedir. Uygun tedavinin yapılması gecikebilir hatta hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için hastalığa erken ve doğru teşhisin konulması gereklidir. Romatizmal hastalıklara erken dönemde teşhis konulması güç olabilir ve hastanın bir süre konunun uzmanı tarafından tetkik edilmesi ve izlenmesi gerekebilir. Romatizmal hastalıkların belirtileri zaman içinde değişiklik gösterebilir. Şikâyetin olmadığı veya çok azaldığı dönemleri hastalığın alevlenip şikâyetlerin arttığı dönemler izler.

Romatizmal hastalıkların bir bölümü çok uzun süre devam edebilir, bazılarının tedavisi uzun sürebilir ve zordur. Bu hastalıklara müzmin (kronik) hastalıklar denir. Bu hastalara tedavi de verilen ilaçlar ve fizik tedavilerin doktor kontrolünde sürekli alması gereklidir. Yapılan tedaviler hastalığı tamamen yok etmese dahi hastalığın ilerlemesini önleyerek günlük yaşamın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Eklemlerdeki yükü artıran fazla kiloların verilmesi, doktor tarafından önerilen egzersizlerin düzenli yapılması veya damar yapısını bozan sigara kullanımının bırakılması bazı romatizmalı hastalar için çok önemlidir.

Romatizmalı hastaların hastalıkları, kullandıkları ilaçlar ve ilaçların olası yan etkilerini bilmesi hasta açısından çok önemlidir. kaynak

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

24 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
öme rfaruk
öme rfaruk
25 Mayıs 2015 11:16

arkadaşlar romatizmal ağrılar için ardıç ağacı yağını kullanmanızı tavsiye ederim

selin
selin
15 Mart 2012 20:01

benimde yıllardır kulaklarımda çınlama vardı ve her güneşe çıktığımda halsiz kalıyordum kalbimde yorgunluk hissi vardı hastalık son olarak ellerimde ve dizlerimde kendini gösterdi eklemlerimin üzerinde nohut gibi bezeler oluştu ve bişeyler toplanmaya başladı bunlar ilaçlamı tedavi edilir yoksa bitkisel tedavide mümkün müdür

ahmet tatlier
ahmet tatlier
12 Ocak 2012 21:22

benim iltiapli eklem romatizmam var
en dogru tedevisinnedir ilaclarin
yan teysiri nedir

Ali BARLİK
Ali BARLİK
10 Ocak 2012 22:14

Allah herkese acil şifalar versin.Benim eşim iki yıldır Romatoid Artrid hastası kullanmadığımız ilaç kalmadı;ama hiç bir fayda göremedik. Allah’a şükürler olsun ki Macaristandan getirdiğimiz bitkisel bir ilaç sayesinde şu an hiç bir ağrı sızı kalmadı. sedimentasyonu:80 lerden 16’ya Crp’si 55’ten 4.5’e indi Tahliller bu gün yapılmıştır.(10.01.2012)Çok ekti eşim bu hastalıktan isteyen hastalara yardımcı olabiliriz. Eposta adresimi veriyorum bana ulaşabilirsiniz. Cep telefonumu da verebilirim. alibarlik@hotmail.com

kıyafet
kıyafet
14 Ağustos 2011 11:55

benim ayaklarımda şişlik ve yanma var agrılar cok geceleriağlamaktan yatamıyorum bana yardımcı olursanız cok se

murat palavar
murat palavar
5 Ağustos 2011 00:35

mrb ben orduluyum 22 yasında bel fıtıgı oldum fizik tedvi gördüm ilerleyen agrılar ve halzizlıkten şikayetçiydım ilaçlı emar çekildim intihaplı romatızma teshişi konuldu tedaviye basladım sureklı yan etkı psıkolıjık ve fizyoljık tükendim ilaçlar en sonunda 2 cm midemde ülser olusmasına sebep oldu artık ne tedavı olmaya nede ılaç ıcmeye cesaretım kalmadı hiç bir hekımede güvenmez oldum bu hastalıgın uzmanı erbabı yokmudur hangı ıldedır yardımdımcı olursanız sevinirim efsanemurat@msn.com

ayşen
ayşen
20 Nisan 2011 13:11

ben bir çok krem denedim pek faydası olmadı ama son olarak bir arkadaşımın önerisi ile Romaxin Romatizma Kremi
kullanmaya başladım o çok işe yaradı ama sürekli kullanmak gerekiyor bu ağrıların daha maliyetsiz bir çözümü olmalı bence sürekli para veriyoruz

Anonim
Anonim
24 Şubat 2010 14:10

inşallah daha uzun sürmez arkadaşım ben de 6 ay 9 ay diye başladım 6 yıldır hala tedavim bitmedi.Allah şifa versin hepimize

Anonim
Anonim
11 Temmuz 2010 00:17

ben Denızlıde ıkamet edıyorum ve sıze aydın denızlı ızmıt afyon……. bır cok yerden örnekler werebılırım en ağir romatoıd artrıt lı şu an aydını bır ılcesınde bu hastalıktan işten atılma ewrakları heyet raporları hastahane raporlarıyla beraber her turlu ıspatı war bu adam cocuklarıyla oynayıp kucaklıyamıyordu,yolda yuruyemıyordu,we başta belırtığim gibi bır cok tekstıl fb dan işten atıldı 40- 45 gunluk bıtkısel destekle şimdi 3-4 senedir yolda yuruyemıyen adam 60-70 kg lık cuvalları kaldıran bır ‘DEĞİRMENCİ’ bunun gibi plastık doğramacı ,tornacı, gümüşcu(tezgahtar gunde 14-15 saat ayakta duruyor) bunlar hepsı ıspatlı,ewraklı ben cook kızıyorum kesın tedavısı yokmuşta RA nın romatızmanın her turlusunun tedawısı war… Read more »

Anonim
Anonim
3 Mart 2010 17:08

asim hocam ben 10yıldır ağrılarım vardı.ben başka bir rahatsızlığım olduğunu sanıyordum bir yıl oldu ben romatizma hastası olduğunu ve şimdi çok ağrılarım var biraz olsun ağrılarımın azalmasını istiyorum ne yapmalıyım

%d blogcu bunu beğendi: