Edirne Segedin Antlaşması

segedin antlaşması, segedin anlaşması, edirne segedin, segedin,Edirne Segedin Antlaşması: Osmanlı devleti ile Macar devleti arasında 1444 yılında yapılan anşamadır. II. Murat zamanmda, Hunyedi Yanoş, Türk akıncılarını bozguna uğrattı. Bir süre sonra, büyük bir Osmanlı ordusuna karşı da başarı kazandı. Bu durum üzerine papanın kışkırtmasıyla Macarlardan, Lehlerden, Ulahlardan ve öteki Avrupa milletleri şövalyelerinden büyük

bir Haçlı ordusu mydana getirildi. Karamanoğlu İbrahim Bey de Haçlılarla anlaştı. Osmanlı kuvvetleri, Haçlıları durduramadılar ve geri çekilmek zorunda kaldılar, haçlılar, Filibe’ye kadar ilerlediler. Fakat kışın şiddetli geçmesi yüzünden bu kadarla yetinerek geri döndüler. Anadolu’da da durum Osmanlılar için iyi değildi. Karamanoğlu saldırıya geçerek, Osmanlı topraklarını istilâ etmiş ve çok kötülük yapmıştı. Güç durumda kalan II. Murat, Macarlarla barış yapmayı uygun buldu. Sırp despotunun aracılığıyla yapılan banş önerisini Macar kralı kabul etti. Edirne’ye gelen Macar delegeleriyle on yıllık bir anlaşmaya varıldı.

Buna göre, Sırlardan alınan yerler geri verilecek, Sırp prensliği yeniden kurulacaktı; Sırp despotu, Osmanlılara vergi verecekti. Eflak, Osmanlılara vergi vermekle birlikte Macarların koruyuculuğunda kalacaktı. II. Murat, antlaşmaya uyacağına, Macar elçisi önünde yemin etti. Bu antlaşmanın Macar kralı Vladislas tarafından onaylanması için Macar delegeleriyle birlikte Osmanlı delegeleri Macaristan’a gitti. Segedin’de Macar kralı antlaşmayı imzaladı. Barışı bozmayacağına Türk delegeleri önünde İncil’e el basarak yemin etti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: