Gül Aday; Ancak Arınç Sıkıntısı Var

AKP’nin dünkü kritik MKYK toplantısından sonra bugün Ankara kulislerinde bir dizi senaryo konuşuldu ve birden fazla iddia ortaya atıldı. Ancak kulislerde en çok konuşulan iddiaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin belirsizlik politikasının altında TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın olası adaylığının önünü kesmek yatıyor.

ERDOĞAN’IN GÖNLÜNDEKİ ADAY ABDULLAH GÜL

Ankara kulislerini dalgalandıran iddiaya göre, Başbakan Erdoğan Köşk’e aday olmayacak. Gönlünde yatan aday ise, yasağının kalkması için yoğun çaba harcayan, ardından başbakanlıktan bile vazgeçerek kendisi için büyük fedakarlıklara katlanan kader arkadaşı Abdullah Gül. Ancak, Erdoğan bu düşüncesini açıklaması halinde TBMM Başkanlığı için yaptığı çıkışla "de facto" yaratan ve Erdoğan aday olmazsa, başka bir adayı kabul etmeyerek kendisi Cumhurbaşkanı adayı olabileceğinin mesajını veren, AKP Grubunda da ciddi bir desteğe sahip olan TBMM Başkanı Arınç’ın yine sert çıkış yapmasından kaygı duyuyor.

ARINÇ’A MESAJ

Erdoğan hem Arınç’ın muhtemel çıkışı ile yaratacağı sarsıntıyı önlemek ve Gül’ün seçimini kolaylaştırmak için belirsizliğin hakim olduğu bir politika uyguladı.

MKYK toplantısıyla parti içi istişarelerini tamamlayan Erdoğan, yarından itibaren AKP troykası olarak, Dışişleri Bakanı Gül ve TBMM Başkanı Arınç’la görüşerek bu planını anlatacak. Erdoğan, Arınç’ın planı kabul etmemesi halinde yapabileceği bir çıkışın ülkeye ve partiye zarar vereceğini vurgulayacak.

Erdoğan, yapılacak seçimle hem Türkiye’nin daha fazla gerilmesinin önüne geçileceğini hem de kendisinin ve partinin Türkiye’ye en azından bir dönem daha hizmet etme fırsatı bulacağını düşündüğünü aktaracak.
İddia sahiplerine göre, Erdoğan’ın grup konuşmasında “adaylık için 25 Nisan saat 24.00’e kadar vaktimiz var” diyerek Arınç’a mesaj verdi.

Erdoğan’ın, kararlılığını bu şekilde ifade etmesine rağmen Arınç’ın planı kabul etmemesi halinde gemileri yakacağı, sonraki gelişmelerin sorumluluğunun, partide ve ülkede yaşanacak gerginliğin vebalinin Arınç’a ait olacağını net bir ifade ile dile getireceği belirtiliyor.

Arınç’ın ikna edilmesi halinde Gül’ün adaylığının, belirlenecek bir tarihte birlikte açıklanması kararı alınacak. İkna edilmemesi halinde, Gül’ün adaylık başvurusu son anda yapılacak. Böylece Arınç, Erdoğan’a rağmen aday olmak zorunda bırakılacak.

BİRÇOK İSİM YENİDEN GÜNDEMDE

Bu arada Başbakan Erdoğan’ın aday olmayacağı yolundaki söylentiler ve MKYK’dan sızan bilgiler, Köşk için bir çok ismin konuşulmaya başlamasına da neden oldu. AKP anketinde isimleri bulunan bakanlar Mehmet Aydın, Vecdi Gönül, Beşir Atalay ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ile yine parti içinden sürpriz bazı isimlerin adaylıkları üzerinde konuşuluyor.

ANKA

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: