Sivil Anayasa Nedir

sivil anayasa, zafer üskül, ne mutlu türküm diyene, bülent arınç, kemalist ideoloji, atatürkSivil Anayasa: Son zamanlarda gerek basında, gerek siyasette Kemalist ideolojinin anayasadaki yeri bilindiği üzere tartışılmaktadır. Tartışmayı ilk başlatan ise AKP’nin hukukçu milletvekili Prof. Zafer Üskül’dür. Zafer Üskül’e göre Kemalist ideolojiler taşıyan mevcut anayasanın "Atatürk İlke ve İnkılapları" ve "Atatürk milliyetçiliği" fikirleri çıkartılarak anayasanın sivilleşmesini gerektiğini düşünmesi ile

tartışma bu şekilde başlamıştır.
"Sivil anayasa nedir?" sorusuna dönersek; “Bağımsız yargı çerçevesinde, anayasanın kurallar bütünü dâhilinde, hiç bir fikirden etkilenmeyen, dil, din, ırk, cinsiyet gözetmeden tüm toplumun eşit haklar içinde yaşaması için oluşturulan kurallar bütününe sivil anayasa denir.”

Peki, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün milliyetçi düşüncesi, ilke ve inkılâpları sivil anayasaya zarar mı vermektedir? Asıl tartışılması gereken konu budur.

Bir anayasanın elbette bir kişiden, bir ideolojiden etkilenmemesi gerekmektedir. Anayasamız da bence Kemalist ideolojilerden etkilenmemektedir. Etkilense bile Atatürk İlke ve İnkılâpları ve Atatürk’ün milliyetçi duygularından etkilenmektedir, bu kötü bir ideoloji değildir.

Atatürk İlke ve İnkılâpları tüm dünyaya örnek teşkil etmiştir. Özellikle de Atatürk’ün milliyetçilik düşüncesi örnek alınması gerekmektedir. Günümüz milliyetçiliği ile uzaktan yakından alakası yoktur. Irkçılıktan uzaktır. "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü bile konuyu özetlemektedir, bu söz "Ne Mutlu Türk Olana" da olabilirdi; ama Atatürk yıllar önce olabilecek çelişkileri önlemek için olana değil diyene kelimesini kullanarak ne kadar geniş düşünceli, ne kadar ileri görüşlü olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Anayasamız bu hali de sivildir. Kemalist ideolojiler, farklıdır, ayrıdır. Diğer ideolojilere, diğer fikirlerle karıştırılmaması gerekmektedir.

Zaten AKP’de bu açıklamanın yanlış olduğunun farkına varmıştır. Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, "Sadece Zafer Üskül ve Üskül’ün konuşmalarıyla ilgili olarak bir şey söylemeyeceğim, ama genel benimsediğim ve savunduğum bir fikir olarak şunu söyleyebilirim, bir bilim adamı düşüncelerini açıklayabilir. Bu düşünceler birilerinin hoşuna gider birilerinin hoşuna gitmez. Ama bizim yapacağımız şey bu düşünce ve fikir açıklamalarını sabırla ve sükûnetle ve anlayışla takip etmek ve dinlemektir. Ola ki hoşlanmayabiliriz, ola ki yanlış görebiliriz, ama bundan dolayı ‘söyletmen vurun’ mantığı içerisinde düşünce ve fikir açıklamasına karşı olmayı hiçbir zaman kabul edemem". Diyerek açıklamanın münferit olduğunun altını çizmiştir. Olayların AKP ile ilgisi olmadığını belirmiştir.

Bu açıklama bir fizibilite çalışması olduğu ve gündem yoklamak adına yapılmış bir açıklama gibi durmaktadır. Toplumdan ve muhalefetten gelen sert tepki üzerine AKP bu yargısından şu an için vazgeçmiş gibi görünüyor.

sivil anayasa, zafer üskül, ne mutlu türküm diyene, bülent arınç, kemalist ideoloji, atatürk

Kaynak

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: