Ayvalık Coğrafi Konumu

ayvalık iklim, ayvalık bitki örtüsü, ayvalık coğrafi yapıAyvalık Coğrafi Konumu:

Zeytin ve çam ormanlarının denizle kucaklaştığı, şirin koyların birbirine sırt verdiği, çevresinin büyüklü küçüklü 25 adanın sardığı Ayvalık Marmara bölgesi illerinden Balıkesir’in Ege kıyısında yer alan şirin ilçesidir.


Nüfusu 48.827 dir. Yüzölçümü 266 km² dir. Kuzeyinde Burhaniye, batısında Ege denizi güneyinde Dikili, doğusunda Bergama ilçeleri vardir. Doğal olarakta kuzeyde Bezirgan deresi, Gömeç ve Gümüşlü yolu, güneyde Altınova, güneybatıda Kaplan dağlarının oluşturduğu Sarmısak yarımadası, doğusunda Sazanlık Deresi, Hisar ve Demirhan boğazları ile çevrilidir. Çamlık parkının yüzölçümü 1.5 hektardır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

Marmara denizi kıyılarında özellikle güneye bakan yamaçlarda ve Ege denizi kıyılarında Akdeniz bölgesine özgü bir bitki topluluğu olan maki yaygındır. Yok edilmekten kurtuldukları yerlerde, Ege kıyılarında, 500-600 m , Marmara kıyılarında 300-400 m ‘ ye kadar yayılış gösteren maki topluluğu yukarılarda yerini ormanlara bırakır. Bu ormanlar dağların kuzeye bakan yüzlerinde nemli, güneye bakan yüzlerinde kuru orman niteliği kazanır. Bu kesimlerde adaçayı, kekik, ebegümeci, funda, gelincik, ballıbaba ve papatya türlerinin yanısıra funda benzeri dikenli bitkilere de rastlanmaktadır. İlçe arazisinin %60’ı ekime uygundur. Kalan kısım, kısmen bataklık, fundalık ve dağlıktır. İlçe topraklarının %70’ i zeytin ağaçlarıyla kaplıdır.Düz alanlarda tütün ve tahıl tarımı yapılır.

İlçe toprakları içerisinde yer alan dağlar genellikle denize dikey inerler bu nedenle ilçe kıyıları girintili çıkıntılıdır. Bu girinti ve çıkıntılar boyunca burunlar ve kuytu koylar meydana gelmiştir. İlçeyi saran tepeler ve sayfiye kesimi çamlarla kaplıdır. İlçenin Ege denizindeki kıyılarının uzunluğu 34 km’ dir. Bu kıyının gerisinde kalan dağların arasında geniş ve düz alanlar ve ovacıklar meydana gelmiştir.

İKLİM

İklimi, Ege’nin kendine özgü kıyı iklimidir. Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasinda bir geçiş özelliği gösterir. Ege kıyılarında yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Kışın şiddetli soğuk baskınları görüldüğü gibi yazında zaman zaman yüksek sıcaklıklar kaydedilir. Yazın en sıcak günlerinden bazen İmbat, bazen Meltemle, bol iyotlu serin bir havayı cığerlerinize doldurarak serinlemek imkanı vardır.

Mayıs-Ekim ayları arası deniz suyu sıcaklığı 20-25, hava sıcaklığı 25-30 derecedir. Yaz aylarında tüm çevre cayır cayır yanarken Ayvalıklılar batıdan esen ve genellikle öğlen bir civarında başlayan imbatla bol iyotlu serin havayı ciğerlerine çekerler. Bazı yazlarda meltem adını verdiğimiz durgun bir kuzey esintisi Kaz dağı yönünden baş gösterir. Haftalarca sürdüğü de olur. Durgun, bogucu yaz sıcağı içerisinde nefes almanızı saglar bu esinti.

Meteoroloji verilerine göre 1 Mayıs – 30 Ekim tarihleri arsındaki zaman dinlenme, gezmek, denize girmek için en uygun zamandır.

Yillik ortalama sıcaklık 14.6 °C ‘dir. En soğuk ay 4.9 °C’e ortala ile ocak, en sıcak ay 24.6 °C ‘e ortalamayla temmuzdur. Sıcaklığın 0 °C’ nin altında olduğu gün sayısı yılda ortalama 36 ‘dır. Şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değeri 43.7 °C (ölçüldügü tarih 23.8.1958) en düşük sıcaklık değeri -21 °C (ölçüldügü tarih 13.1.1954)’dir. Rüzgar bütün mevsimlerde genelde kuzeyden eser. Açık gün sayısı 91, bulutlu gün sayısı 184, kapalı gün sayısı 89 ve bağıl nem oranı %68 ’dir.

ayvalık iklim, ayvalık bitki örtüsü, ayvalık coğrafi yapı

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: