Tuzun Faydaları-Tuzun Zararları

tuzun faydaları, tuzun zararları, günlük tuz tüketimi, vücudumuzun ne kadar tuza ihtiyacı var, doğal tuz kaynakları ve tuz tüketiminin azaltmanın yollarıBu yazıda, tuzun faydaları, tuzun zararları, günlük tuz tüketimi, vücudumuzun ne kadar tuza ihtiyacı var, doğal tuz kaynakları ve tuz tüketiminin azaltmanın yolları gibi konulara değinilmiştir. Yazı, Zaman gazetesinden derlenmiştir. Konunun hemen altında, Diyetisyen Seçil Kenar’a ait Uzman TV’de yayınlanan ve “Tuzun vücuda faydaları nelerdir?” sorusunu yanıtlayan bir video bulunmaktadır.   Vücudumuzun görevlerini yerine getirebilmesi için bir miktar tuza ihtiyacı vardır. Tuz (sodyum), vücudunuzdaki doğru sıvı dengesini sürdürmeye ve sinir uyarılarını iletmeye yardımcı olur. Tuz, kasların çekilmesini ve gevşemesini etkiler. Böbrekler vücutta bulunan sodyum miktarının tutulmasını düzenler. Sodyum seviyesi azalınca, böbrekleriniz tuzu muhafaza ederken, yüksek olduğunda ise idrardaki fazla miktarı vücuttan atmaktadır.

Eğer böbrekler tuzu yeterli düzeyde atamazsa, sodyum kanda birikmeye başlar. Çünkü, tuz suyu çeker ve tutar, dolaşım kanının toplam hacmi artar. Artan kan hacmi, damarlardaki basıncı artırarak, kanı damarlara taşıyan kalbi zorlar. Konjestif kalp yetmezliği, siroz ve kronik böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar, sodyumun düzenlenmesini engeller.

tuzun faydaları, tuzun zararları, günlük tuz tüketimi, vücudumuzun ne kadar tuza ihtiyacı var, doğal tuz kaynakları ve tuz tüketiminin azaltmanın yollarıBazı insanlar, sodyumun etkilerine karşı diğerlerinden daha hassas durumda olabilir. Bu kişiler tuzu daha kolay vücutlarında tutarlar ve bu durum aşırı idrar tutulmasına ve artan kan basıncına neden olur. Eğer siz de bu gruptaysanız, beslenmenizdeki ilave sodyum, kardiyovasküler ve böbrek hastalıklarına öncülük eden yüksek kan basıncı gelişme riskinizi artırır.

Bazı uzmanlara göre tuz bağımlılık yaptığı halde, bazıları ise tuzun aslında o kadar da zararlı olmadığını savunmaktadırlar. Aşağıdaki açıklama ise hekimce.com'dan alıntılanmıştır.

Tuzun sağlık için çok da zararlı olmadığı hatta eksikliğinin vücutta sorun yaratacağı açıklandı. Hollanda daki Utrecht Tıp Fakültesi uzmanları, yetersiz tuz alımının halüsinasyon, sinir bozukluğu, kas krampı ve kalça kemiği kırıklarına yol açabileceğini açıkladı. 

Şimdiye kadar günde 6 gramın üzerindeki tuz tüketiminin zararlı olduğu ileri sürülüyordu. Ancak son araştırma 16 gramın altında kalan tüketimin dahi kan basıncı gibi çeşitli kriterler açısından fazla bir değişiklik yaratmadığını gösterdi.

Vücudumuzun Ne kadar Tuz ihtiyacı Var?

Çeşitli kuruluşlar, günlük sodyum alımı sınırlarıyla ilgili öneriler yayınlıyor. Bunlara göre, sağlıklı bir yetişkinin günde ortama 1,5 – 2,5 gram tuz alması gerekmektedir. 50 yaşın üzerindeyseniz, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı ya da şeker hastalığı gibi sağlık probleminiz varsa, sodyum alımınıza daha fazla dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak, tuz limiti konusunda sağlıklı bir yetişkin için hedef, önerilen sodyum miktarının en alt seviyesinin tüketilmesidir. Sizin için en iyi tuz miktarını doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz.

Temel Tuz (sodyum) Kaynakları

  • İşlenmiş ve hazır yemekler: Beslenmenizdeki tuzun çoğu konserve sebze, hazır çorba, donmuş gıdalar gibi işlenmiş ve hazır yemeklerden kaynaklanıyor. Gıda üreticileri yiyeceklerin tadını geliştirmek için ve konserve yapmak için tuz ve tuz içeren diğer bileşenleri kullanıyorlar.
  • Tuz içeren çeşniler: Bir tatlı kaşığı sofra tuzu 2 bin 325 mg sodyum içerirken, 1 yemek kaşığı soya sosunda ise yaklaşık 900-1000 mg arasında tuz bulunuyor. Yemek pişerken ya da sofradayken yemeklerinize tuz ya da çeşni ilave etmek, gıdanın tuz oranını artırıyor.
  • Doğal Tuz Kaynakları: Et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve sebzeler gibi bazı yiyeceklerde doğal olarak tuz bulunuyor. Örneğin, bir fincan az yağlı sütte yaklaşık 107 mg sodyum bulunuyor.

Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları

  • İşlenmiş gıdalar yerine, daha çok taze gıdalar, özellikle sebze ve meyve tüketin.
  • Daha az tuzlu olan ürünleri tercih edin.
  • Salata sosları, ketçap, hardal, çeşni gibi bileşenleri sınırlandırın.
  • Yemeğinizi tatlandırmak için çeşitli taze ya da kuru otlar, baharatlar ve diğer tat veren şeyler kullanın.
  • Mümkünse tuzu yemek tariflerinizden çıkarın.

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: