Türkiye İle ABD Savaşırsa Türkiye Yener

Yunanistan’da yayımlanan Pontiki dergisi “ABD, gelişen bir sanayi ve teknolojiye sahip süper güçlü Türk ordusunu yenemez” dedi..
Washington’daki Hudson Enstitüsü’nde konuşulan senaryo hala tartışılırken bir senaryo da Yunanistan’dan geldi. Yunanistan’da haftalık yayımlanan ve tirajı 20 bin civarında olan Pontiki dergisinde K. Irak’ta Türkiye ile ABD’nin çatışma

olasılığına yer verildi ve Türk ordusu övülerek şu ifadeler kullanıldı:

* ABD KORKAR: Amerikalıların süper güçlü Türk ordusunu yenme olasılığı çok az. Amerikan ordusu artık Irak’ta daha fazla dayanamayacak ve güçlü Türk ordusuyla karşı karşıya gelemeyecek durumda. Türkiye ne Irak ne de Afganistan’dır. Dünyanın en çağdaş ve güçlü ordularından birisine sahiptir.

* KAYIP VERİR: Amerika, bütün askeri gücünü harekete geçirirse Türkiye’ye üstünlük kurabilir ancak çok büyük kayıplara da uğrar. Amerikan toplumu, çıkarları açısından belirsiz bir neden için bu kadar güçlü bir ülkeyle, geniş bir bölgede savaşa karışmasını zor kabul eder.

* ALTERNATİFLER VAR: Türkiye’nin her geçen gün daha da gelişen güçlü bir sanayi ve teknoloji temeli var ve muhtemel bir Amerikan ambargosu karşısında, bugün değilse de, önümüzdeki yıllarda Amerikan imalatı sistemlerini, örneğin F-16 savaş uçaklarını desteklemek durumunda olacak. Ayrıca Türkiye, son yıllarda silah sistemlerinde ortak üretim yapılması bağlamında sınırsız teknik ve bilim ithalini şart koşuyor.

* AŞIRI SENARYO: Aşırı da sayılsa, Türkiye’nin ABD ile çatışmadan korkmaması bir yana, sembolik düzeyde de olsa ABD ile bir çatışmayı istemesi olasılığını da düşünmeliyiz. Böylece “imparatorluk” ve bölgenin “doğal lideri” imajı iyice yerleşecektir. Böylesi bir gelişme, Kemalistlerle İslamcılar arasındaki sürtüşme nedeniyle tehlikede olan ulusal birliği sağlayacaktır ve ülke içindeki rekabette asker sınıfına kritik önem de verecektir.

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: