ABD Güçlerini K.Irak’tan Yarın Çekiyor

KUZEY Irak’taki ‘Kürdistan Bölgesi Koruma Gücü’ sözcüsü Cabbar Yaver, gelecek hafta Erbil’de düzenlenecek törenle Türkiye’ye yakın Dohuk ile daha güneydeki Erbil ve Süleymaniye kentlerindeki güvenliğin tamamen peşmergelere devredileceğini ilgili anlaşmanın da ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ sıfatıyla Mesut Barzani tarafından imzalanacağını söyledi. ABD ise, güçlerini yarın çekeceğini açıkladı.

Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’ne yakın ‘Peyamner’ internet sitesine konuşan Yaver, Bağdat’ta Irak hükümeti, İngiltere ve ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliklerinin temsilcileriyle yapılan toplantıda, Kürt Bölgesinin güvenliğinin koalisyon güçlerinden Kuzey Irak’taki yönetimine devredilmesi konusunun görüşüldüğünü söyledi. Yaver, devir- teslim töreninin Irak Başbakanı Nuri Maliki, Koalisyon güçleri, ABD ve İngiltere büyükelçilik temsilcilerinin katılımıyla önümüzdeki hafta Erbil’de yapılmasının beklendiğini söyledi.
Yaver, Erbil’de düzenlenecek törenle Irak başbakanı Nuri el-Maliki’nin resmi bir belgeyi Mesut Barzani’ye teslim edeceğini bildirdi.
Sözcü Yaver, Peşmerge gücünün Bütçesi konusunda yaptığı açıklamada, 22 mayıs’ta Irak İçişleri, Savunma ve Ulusal Güvenlik bakanlıklarının, Koalisyon güçleri, ABD ve İngiltere büyükelçilik temsilcilerinin da katılımıyla Irak hükümeti ile bir toplantı yapıldığını 3-5 haziran tarihlerinde Irak hükümeti ve Koalisyon güçlerinde oluşan bir heyetin Kürt bölgesine geleceğini bu konudaki projeyi hazırlayacaklarını ve ilgili projeyi sırasıyla Kürt başbakan Neçirvan Barzani FKB ve Irak Başbakanı Maliki’ye sunacaklarını bildirdi.

ABD: YARIN ÇEKİLİYORUZ

ABD ordusu, Irak’ın kuzeyindeki 3 vilayetin güvenlik sorumluğunu gelecek hafta değil yarın bölgesel yönetime devreceğini açıkladı. Bu konuda yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirme ardından bölgesel Kürt yönetimin, bölgenin güvenliğinin sorumluluğunu almaya hazır olduğu yargısına varıldığı belirtildi. Açıklamada, “Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, bölgenin Irak hükümetinin otoritesi altına tamamıyla girişinin altını çizmek için bir devir-teslim töreni düzenleyecek” denilirken törenin Erbil’de yapılacağı kaydedildi. ABD güçleri daha önce Necef, Muthanna, Zi Kar ve Misan’ın güvenliği, daha önce Irak hükümetine devredilmişti. Dohuk, Erbil ve Süleymaniye ile birlikte 18 büyük ilin bulunduğu Irak’ta ABD’nin çekildiği kent sayısı 7’ye yükselecek.

Milliyet

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: