ÖSYM İtiraz Dilekçe Örneği

ÖSYM itiraz dilekçe örneği, ÖSYM sınav sonucuna nasıl itiraz edilir, ÖSYM itiraz, ÖSYM itiraz dilekçesi, YGS itiraz dilekçesi, YGS örnek dilekçe, YGS itiraz dilekçe örneğiBu yazıda, ÖSYM itiraz dilekçe örneği, ÖSYM sınav sonucuna nasıl itiraz edilir, ÖSYM itiraz, ÖSYM itiraz dilekçesi, YGS itiraz dilekçesi, YGS örnek dilekçe, YGS itiraz dilekçe örneği gibi konulara değinilmiştir. ÖSYM tarafından açıklanan 2011 YGS sınav sonuçlarında hatalı hesaplamaların ortaya çıkması üzerine birçok öğrenci sonuçlara nasıl itiraz edebileceğinin yollarını aramaktadır. Yazının amacı, bu arayışa bir nebze yardım edebilmektir. Yazı, Ösym’nin web sitesinden derlenmiştir.

ÖSYM Sınav Sonuçlara Nasıl İtiraz Edilir?

ÖSYM‘nin resmi internet sitesinde, adayların ÖSYM’ye başvuruda bulunabileceği konular arasında “Sınav sonuçlarının incelenmesi isteği” de yer almaktadır. Bu durumda öğrenciler dolduracakları “Genel Amaçlı Dilekçe Örneği” ile kuruma başvuruda bulunabiliyorlar.

Dilekçedeki bütün alanların doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor; aksi halde başvuru sahibi haklı bile olsa, ÖSYM dilekçeyi keyfi bir şekilde değerlendirmeye almayabiliyor. Dilekçede yer alan “Evrak referans numarası” alanını doldurmak için Aday İşlemleri Sistemi‘nden yararlanmak gerekiyor. Bu siteye TC Kimlik No ve sınav başvuru işlemleri sırasında edindikleri şifre ile giren adaylar “Aday İşlemleri sayfasında” yer alan “Evrak Referans No. Al.” seçeneğini kullanmak durumundalar.

ÖSYM’nin başvurularda dilekçenin aslını istemesi veliler için ayrıca bir maliyet çıkartmaktadır. Ankara’da ikamet etmeyen kişiler, bizzat dilekçeyi götürmedikleri takdirde, kargo şirketlerini kullanmak zorunda kalacaklar.

Başvurma, sınav ve sınav sonuçları konusunda adaylarca gönderilecek her tür dilekçe için ÖSYM adresi: ÖSYM Başkanlığı (SHB) 06538 Bilkent-ANKARA

ÖSYM’ye Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi

Dilekçe yazılmasını gerektiren konular için ÖSYM ile yapılacak her türlü yazışmada,burada yer alan Genel Amaçlı Dilekçe Örneği kullanılmalıdır (Bağlantıya tıklayın). Dilekçenin işleme koyulabilmesi için adayın ne istediğini açıkça belirtmesi gerekir. Dilekçe örneği üzerindeki bütün bilgi alanlarının doldurulması zorunludur, bilgi alanları eksik olan dilekçeler işleme alınmamaktadır.

Aday, dilekçenin aslını ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Merkeze faks ya da e-posta yoluyla ulaştırılan dilekçeler işleme alınmamaktadır.

Bilgi güvenliğini artırmak amacıyla dilekçede evrak referans numarası belirtilmesi uygulamasına geçilmiştir. Aday, evrak referans numarasını ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecektir.(Ek-2)

Adayın http://ais.osym.gov.tr adresinde işlem yapabilmesi için herhangi bir sınava başvuru işlemi sırasında edindiği aday şifresi’ni kullanması gerekir. Bu şifre, adayın daha sonra ÖSYM’nin internet adresinden yapabileceği tüm işlemlerde (sınav sonuçlarını öğrenme, Sınava Giriş Belgesini edinme, bireysel başvuru ve tercih yapma, bilgilerini görme ve bazı bilgilerini değiştirme) kullanılacaktır. Bu nedenle adayın bu şifreyi unutmaması, kimseye vermemesi ve özenle saklaması gerekir. Şifresini bilmeyen ya da yeniden edinmek isteyen adaylar T.C. Kimlik Numarası yazılı nüfus cüzdanıyla şahsen ÖSYM Başvuru Merkezlerine başvurmalıdır.

Dilekçe yazılmaması gereken konular:

Adaylar aşağıda belirtilen konulardaki değişiklik istekleri için dilekçe yazmayacak, gerekli değişikliği her sınav için ayrıca belirtilecek tarihlerde http://ais.osym.gov.tr internet adresinde kendileri gerçekleştirecektir. Bu tarihler dışında değişiklik isteği yapılamayacaktır. 
“Kimlik Bilgileri”nde değişiklik yapmak isteyen T.C. uyruklu adaylar bu isteklerini önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yaptırmalıdır. Değişiklik işlemi MERNİS’te gerçekleştikten sonra, bu değişikliklerin adayın ÖSYM’deki kayıtlarına aktarılması işlemi, aday tarafından http://ais.osym.gov.tr internet adresinde yapılmalıdır.
“Öğrenim Bilgileri” (resmî belge gerektirmeyen), “Sınava İlişkin Bilgileri” ya da “İletişim Bilgileri” alanlarında değişiklik yapmak isteyen bir aday bu değişikliği http://ais.osym.gov.tr internet adresinde kendisi gerçekleştirecektir.

DİKKAT: ÖSYS ve DGS için “Öğrenim Bilgileri” alanında yapılmak istenen tüm değişiklikler resmî belge gerektirdiğinden dilekçe yazılması gereklidir.
Dilekçe yazılmasını gerektiren konular: Adaylar aşağıda belirtilen konular için dilekçe yazabilecektir:

Başvuru sırasında oluşturulan Başvuru Kayıt Bilgilerinden “Öğrenim Bilgileri” alanındaki resmî belgeye dayalı olan bilgilerde (ÖSYS ve DGS için tümünde) değişiklik isteği, (ÖSYS için ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda bulunan Öğrenim Bilgileri Değişikliği Dilekçe Örneği kullanılmalıdır.),

Yabancı uyruklu adaylar için kimlik bilgilerinde değişiklik isteği,

Özürlü adaylar için sağlık kurulu raporu ile özür durumunu belirttiği, özürlü olarak sınava girme isteği,

Sınav sonuçlarının incelenmesi isteği,(İnceleme masrafları karşılığı olarak 5 TL, ÖSYM’nin TR970001000830060320685001 numaralı hesabına yatırılarak dekontu dilekçeye eklenmelidir.)

Sınav Sonuç Belgesi çıkarma isteği,
(Sınav Sonuç Belgesi ücreti olarak 3 TL, ÖSYM’nin TR970001000830060320685001 numaralı hesabına yatırılarak dekontu dilekçeye eklenmelidir)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
zeliha
zeliha
8 Kasım 2014 17:09

ya bende okulla allakalı bir dilekçe arıyorum bulamıyprum bana örnek br tane mesj olarak gönderebilir misiniz D:

%d blogcu bunu beğendi: