Mortgage Nedir? Avantajları Nelerdir?

Mortgage Nedir? Avantajları Nelerdir? Mortgage ile ev aldınız, o ev sizin mi oldu? Mortgage ile neler olacak? Mortgage ne zaman başlayacak? mortgage, morgıç, morgage, morgage nedir, mortgage nedir, morgıç nedir, Morgage ile ev sahibi olmakMortgage Nedir? Avantajları Nelerdir? Mortgage, bir taşınmazın, bu taşınmazı elinde bulunduran bir kişiden ya da kurumdan belirli koşullarda başka bir kişi ya da kurum eline geçmesi işidir.

Mortgage nedir ve Mortage sistemi neden önemlidir? Mortgage sistemi kira öder gibi, aylık bütçenizi sarsmayacak rakamlarla ev sahibi olmanın yollarını açan sistemdir.

Mortgage, Türkçe morgıç ya da morgeyç diye okunmaktadır. Türkçe çeviri üzerinde çalışılsa da “İpotekli Konut Kredisi ya da Uzun Vadeli İpotekli Konut Kredi” olarak düşünülebilir.

Her ne kadar İpotekli Konut Kredisi sistemine benzese de, yasa çıktığında Mortgage’in çok farklı ve hem kullanıcıya hem de kullandırana yarar sağlayacak özellikleri olacağını göreceğiz.

Bu koşullar her ülkede farklı uygulanmakla birlikte genel olarak şu konulara dikkat edilmektedir:

  • Konut, genel olarak mevcut konut kredilerinden daha uygun koşullarda el değiştirebilmektedir.
  • Konut, oturulabilir ve sağlam niteliktedir. Belirli bir yapı güveliği söz konusudur.
  • Konut, hem alıcısı hem de satıcısı için güvenli bir şekilde el değiştirmektedir.
  • Konut alıcısı, kullandığı krediyi dilerse erken ödeme koşullarında önceden kapatabilir.
  • Konut alıcısı, ödeme güçlüğü yaşarsa yatırdığı paranın belirli bir kısmını geri alabilir durumda olacaktır.
  • Konut değeri, bir uzmanın görüşü ile belirlenecektir.

Türkiye’de kuralların nasıl işleyeceği belirli olmamakla birlikte, yukarıdaki ana maddelerin birçoğunun olması kaçınılmazdır. İlgili yasa TBMM’de onaylanıp çıktıktan sonra bu konular netleşecektir.

Her nasıl çıkarsa çıksın, ev sahibi olmak isteyenler çok daha uzun vadede ve çok daha düşük faizle konut edinebileceklerdir. Bu işin finansmanı diğer yapılardan farklı olduğu için düşük faiz ve yüksek vade olanağı ile kredi kullanmak olasıdır. Belirli finans kuruluşları, alıcı ve satıcı arasında aracılık yapacaklar ve satışa konu olan taşınmaz için çıkartılan belgeler de IMKB gibi kuruluşlarda el değiştirebileceği için bundan da yararlanabileceklerdir. Öte yandan satılan konut Emlak uzmanlarınca incelenip aynı zamanda yapı güveliği konusunda da gerekli yeterliği taşıdıkları için, fazladan bir risk almayacaklarıdır.

Mortgage ile ev aldınız, o ev sizin mi oldu?

Aslında hem evet hem hayır. Mortgage ile aldığınız eve hemen yerleşebilirsiniz ve kira ödemekten kurtulursunuz. Ama yükümlülüklerinizi tamamlayıncaya kadar o ev sizin değildir. Ne zaman ki tüm kredi borcunuzu kapatırsınız o ev artık sizin olur.
Ödeme güçlüğü çekmeniz durumunda tabii ki sistemden çıkışınız mümkündür. Yatırdığınız tüm parayı belirli koşullarda da belki daha fazlasını almanız mümkün olabilmektedir.
Mortgage’in anlamı da zaten rehinli satış anlamını içermektedir.

Mortgage ile neler olacak?

Mortgage, kesinlikle ucuz ve uzun vadede konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlere çok yarayacaktır.

Öte yandan, mortgage sistemindeki konutlar, belirli bir yapı güveliği, imarlı yapı gibi koşullar içerdiği için sağlıksız konutlar yerine sağlıklı ve yaşanabilir konutlara talep olacaktır. Bu konutlar deprem güveliği gibi konularda da belirli düzeyleri sağlayacağından güvenilir konutlar ve şehirler oluşmasında katkısı olacaktır.

Mortgage ile, emlak piyasası, inşaat piyasası ve konutla ilgili tüm sektörler (perdeciden tutun da parkeciye kadar, döşeme ve dekorasyon işlerinden tutun da boyacılara kadar) hareketlenecek ve hem piyasa canlanacak hem de ekonomik büyüme ve iş sağlama olanakları doğacaktır.

Mortgage ile konut satışları denetim altına alıncak ve böylece devlet daha fazla vergi toplayabilecektir.

Mortage sisteminde satın alınmak istenilen evin bedeli eksperlerce değerlendirilir, kredi almak için belirli bir peşinat hazır ise (ki bu genellikle evin satış bedelinin %25’i olur) kalan miktar Mortgage sağlayan yani kredi veren tarafından ödenir. Ev kredisi veren kuruluşlara Amerika’da Lender denilmektedir. Türkiye’de de kısa süre içinde yasal altyapının kurulması, ev kredisi verecek kurum ve kuruluşların hazırlıklarını mümkün olan en kısa sürede bitirmesi beklenmektedir. Mortgage veren kuruluşa kalan borç 15 ila 30 yıl arasında değişen sürelerde geri ödenebilmektedir.

Mortgage sistemi Türkiye’de 2006 yılının başında devreye girecektir. Yasal çalışmaların bitirilmesi ile ilk etapta Mortgage kuruluşları oluşturulacak (Tutulu satış kuruluşu – Konut kredisi kuruluşu). Bu kuruluşlar daha sonra ev satın almak isteyenlere çeşitli şartlarda ev kredisi sağlayacaklardır.

Mortage sistemi ülkemizde ev sahibi olmayı düşleyen milyonlarca insanın hayalini kurduğu evi satın almasını sağlayacak, emlak piyasasını hareketlendirecek, inşaat kalitelerini yükseltecektir. Ayrıca ev sahibi olmak için emekli olmayı bekleme devri kapanacak yerine genç yaşlarda ev sahibi olup 30 yıl vadeli ev kredisi alma dönemi başlayacaktır.

Mortgage ne zaman başlayacak?

Mortgage sisteminin ülkemizde henüz ne zaman başlayacağı tam olarak bilinmemektedir. Gerek Kredi verecek özel kuruluşlar gerekse yasal alt yapıyı hazırlayan kamu kurumları Mortgage sistemi ile ilgili son detayları da sonuçlandırmaya ve Konut kredisi sistemini 2006 yılının başlarında uygulamaya geçirmeye hazırlanmaktadırlar.

Morgage ile ev sahibi olmak

Eğer yeni bir ev almayı düşünüyorsanız bu kararınızı tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Yeni ev almayı düşünenler için mevcut durumda çok fazla seçenek yok. En iyi ihtimalle ev almak için gereken miktarın büyük bir kısmı tedarik edilmiştir. Geride kalan varsa ya eş dost ya da bankalardan kısa süreli ihtiyaç kredileri halinde çekilmiş ve evin bedeli peşin olarak ödenmeyi beklemektedir.

Emlak piyasası ise mortgage sisteminin devreye gireceğini öğrendiği günden itibaren ev fiyatlarını belirlemekte kararsız kalmaktadır. Ev fiyatları kısmen artmış, artmayanlar ise Tutulu satış sistemi – Konut kredisi sisteminin başlamasını beklemektedir.

Şu anda yeni ev satın almak isteyenlere tavsiyemiz satın alacakları evin daha önceki fiyatı ile şu anki satış fiyatı arasında bir fark olup olmadığını iyi öğrenmeleridir. Eğer ev kredisi alarak ev sahibi olmak daha cazip geliyorsa devreye girecek Tutulu satış sistemini (Mortgage – Konut kredisi) beklemeleri ve Tutulu satış sisteminin avantajlarından yararlanmalarıdır. kaynak

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Konutzede
Konutzede
21 Şubat 2011 10:02

Morgage sistemi ile ev sahibi olmak, hele ki ülkemizde… Peh…

%d blogcu bunu beğendi: