Basel II Kriterleri Nedir, Etkileri Nelerdir?

basel, basel 2, basel kriterleri, basel kriterleri nedir, basel 2 kriterleri

Basel II Kriterleri Nedir, Etkileri Nelerdir? Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu yeni sistem, bankaların sermaye yeterliliği standartlarını yeniden belirlemekte ve risk yönetimini ön plana çıkarmaktadır. BASEL II kriterleri, bankaların kredi verme düzenini değiştirirken, kredinin fiyatlandırılmasına da yeni bir boyut getirmtektedir.

Bu yeni sisteme göre, rating kuruluşlarından derecelendirme notu alanlar, bu notun değeriyle orantılı olarak faiz ödeyeceklerdir. Yeni düzenle birlikte, bilançosu daha güçlü, mali yapısı iyi ve sermayesi daha kuvvetli olan, dolayısıyla kredi derecelendirme notu daha yüksek olan KOBİ’ler daha ucuz kredi kullanabilecek. Bu koşulları sağlayamayanların kredi faizleri maalesef yüksek olacak. Mevzu bahis kredi notu sadece rating kuruluşlarının değil, aynı zamanda kredi veren bankaların da işletmelere verdikleri notlarla ölçülebilmektedir.

Sonuçta yeni kredi düzeni, zayıf işletmeleri zorlarken, güçlüleri daha da güçlendirebilecek seviyeye gelmiştir. Bankalar, riskini ölçtürmeyen KOBİ’ler için en yüksek düzeyde sermaye karşılığı ayırmak durumunda kalacaktır. Bu da kredi vermeyi ekonomik olmaktan çıkaracak. Firmanın ve kullanılacak kredinin risk seviyesi, doğrudan kredi maliyetini etkileyecek durumda olacaktır.

Kredi verilen firmanın derecelendirme notu düştükçe, banka daha çok risk alacak, karşılık olarak daha çok sermaye tutacak ve dolayısıyla daha çok kaynağını getiriden mahrum bırakacaktır. Bu durumda firmalara kullandırılacak kredilerin maliyetleri de haliyle artacaktır.
kaynak

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: