Ayvalık Tarihçe

ayvalık tarihi, ismi nereden gelir, ayvalık tarihçeAyvalık Tarihçe: Bu başlıkta: Ayvalık’ın tarihini, isminin nereden geldiği ve daha birçok konuya ulaşacaksınız. İlk çağlardan beri yerleşim yeri olarak seçilen Ayvalık, adının yabani (AYVA’dan), bir midye türü olan (AYVA’dan), Yunanca Ayvalık anlamına gelen (KYDONIA -Kidoniya’dan) geldiği görüşleri vardır. Tarihte Cisthana, Taliani, olarakta adlandırılmıştır.
Antik çağlarda Ayvalık önündeki adalara “HEKATONENESOI” deniliyordu. Bu ad antik kentin baştanrısı Apolladan

gelmekteydi.”Hekatos” Apollon’un takam adıydı.Hekatos adalarında: Nesos-Nasos (Alibey), Kydonia (Ayvalik), Chalkis (Çiplak Ada),Pordeselene (Maden Adasi) adında dört kent vardı. Bunlardan Nasos (Alibey Adası), Kydonia (Ayvalık) yaşamlarını sürdürmektedir.

Yüzeyden toplanan çanak çömlek parçalarindan burada HELLENISTIK (Makedonyalilar) (M.Ö. 330- M.Ö. 30), ROMA (M.Ö. 30 – M.S. 395), BIZANS (M.S. 395 – M.S. 1453) çaglarina ait yerlesim merkezi oldugu anlasilmaktadir.

Bizans döneminde Ayvalık, İlk kurşun tepesi eteklerine kaymış ve şehir daha sonrakı yıllarda bu merkez etrafinda gelişmiş. Ayvalık M.Ö. 1000-1200 tarihleri arasında HİTİT’ lerin, M.Ö. 1300 yılında FRIGYA’lıların, M.Ö. 1200 yılında Lesbos (Midilli) adasına yerleşen AKA’ların (Eolyalılar) etkisi altında kalmıştır.

Bizans imparatorluğunu yıkmak isteyen Türkler 15. yüzyıl başlarında Ege sahillerini ele geçirmeye basladılar. 1430-1440 arası Ayvalık va çevresini elde eden Osmanlılar Yund adalarının bazılarında üsler kurdular. Bu yıllarda Ayvalık limani gören bir tepenin üzerinde kurulmuştu. Liman ile olan ilişkisi nedeniyle tarım, ticaret ve kültür açısından çok gelişti. Halkın yarısından fazlasını oluşturan Rumlar, Ayvalık çevresini kendileri için bir kültür merkezi haline getirdiler. Hasan Paşa sadrazam olunca 1772 yılında Ayvalık’ın bağımsızlığını tanıyan bir ferman yayınlandı.Ayvalık bundan sonra ticaretini dışarıyla yapmaya başladı. Yarı bağımsız haldeki Ayvalık 19. yüzyılın ilk yarısından Yunan bağımsız hareketine katıldı. Bunun üzerine Ayvalık ve çevresindeki Rum ve Türk kasabaları arasında çatışmalar başladı. Hükümet bölgeye asker yollayınca Rumlar silahlarını bırakmayarak adalara kaçtılar. 10 yıl kadar sonra kaçanlara geri dönme izni verildi. Balkan savaşı ve 1.Dünya savaşı yıllarında Rumlar yine isyan çıkardılar. 29 Mayis 1919’da Yunanlılar Ayvalık’ı işgal ettiler. Fakat Ali Çetinkaya topladığı gönüllülerle Ayvalik cephesini oluşturdu. Ayvalık 15 Eylül 1922′ de Türklerin eline geçti.

Ayvalık 19. yüzyilin ikinci yarısı ile 20. yüzyıl başlarında en parlak dönemini yaşamıştır.O günlerden zamanımızın NeoKlasik mimarlığın en ender örneklerinden kentsel bir doku oluşturmuştur. Bu doku içinde yer yer yükselen görkemli kiliseler günümüzde camiye çevrilmiş olarak kullanılmaktadır.

16 Mayıs 1919′ da yani İzmir’ in Yunanlılar Tarafindan işgalinin ikinci gününde Balıkesir’ de Redd-i Ilhak Cemiyeti kurulmuştur. Ayvalık’ı ele geçirmek üzere ilerleyen Yunan ordusu karşı milli mücadelemizin ilk direnme kurşunu Ayvalık’ta atılmıştır. 28 Mayıs 1919 günü karaya çıkan Yunan Kuvvetlerine Ayvalık’ta bulunan 172’inci alay silahla karşı koymuş, Yarbay Ali Çetinkaya komutasındaki milli kuvvetlerimizden Üsteğmen Fahri Bey şehit olmuştur. 29 Mayıs 1919′ da Ali Çetinkaya topladiğı gönüllülerle Ayvalık cephesini oluşturdu. Lausanne antlaşması gereğince. Ayvalık’ taki Rumlar Yunanistan’a göç ettiler. Midilli, Girit ve Makedonya’ da yaşayan Türkler de Ayvalık’a yerlestiler.

Büyük önderimiz ATATÜRK 13 Nisan 1933 Cuma günü Ayvalık’ı ziyaret etmiştir.

Ayvalık’ ın cadde ve sokaklarındaki dar yapı, evleri bitişik nizamda oluşu kentin sürekliliğini ortaya koymakta, bir süre korsanların barınağı olarak kullanıldığını düşündürmektedir.

1786 yılında Balıkesir’e bağlanan Ayvalık, 15 Eylül 1922′ de düşman işgalinden kurtulmuştur.

ayvalık tarihi, ismi nereden gelir, ayvalık tarihçe

Leave a Reply

%d blogcu bunu beğendi: